Selecteer een pagina

De basis om meer klanten aan te trekken voor jouw online cursus + drie bewezen technieken… Pas jij ze al toe?

Je hebt de keuze gemaakt. Je gaat een online training aanbieden! Yes. Maar dan komt de volgende vraag… want hoe trek je eigenlijk klanten aan voor jouw online training? In dit artikel bespreken we de basis voor het runnen van een succesvolle online leeromgeving en 3 bewezen technieken die jou helpen met het aantrekken van de juiste klanten en het verkopen van jouw online trainingen. Want was is bijvoorbeeld jouw USP? Ehh.. USP? Nog nooit van gehoord? Geen probleem, lees dan snel verder!

Voordat we in de bewezen technieken duiken, is het belangrijk om de basis goed te hebben staan. Zonder deze basis, kun je geen succesvolle online leeromgeving runnen en het is daarom belangrijk hier eerst goed in te investeren, voordat je jouw online cursus of training echt kan gaan verkopen. Jouw basis bestaat uit:

  1. Een eigen online leeromgeving website, waaruit jouw aanbod en expertise duidelijk wordt en die vertrouwen schept;
  2. Een blog waar jij communiceert met jouw publiek;
  3. Een actieve social media aanwezigheid waar je (gratis) content deelt met jouw ideale klant.

 

Je eigen online leeromgeving

Het begint allemaal bij een eigen online leeromgeving. Door het hebben van een eigen website, met jouw naam en eigen huisstijl creëer je een merk voor jezelf. Hier zet je jouw aanbod in de etalage en deel je je kennis. Dit helpt vertrouwen op te bouwen met jouw potentiële klant en deze leert meer over jou en jouw expertise. Heb je nog geen eigen website? Bij V360support kun je binnen een week al aan de slag in jouw eigen online leeromgeving, kijk hier maar eens.

Schrijf een regelmatige blog waar je jouw kennis en expertise deelt

Jij wilt jouw online training verkopen. Maar als iemand nog nooit van jou heeft gehoord, is de stap om geld over te maken voor iets onbekends groot. Een website, met een (twee)wekelijkse blog, laat iemand vrijblijvend kennis met jou maken. Zo leren ze jou kennen, en raken ze vertrouwd met je naam. Op deze manier kun je een groep trouwe volgers opbouwen, die daarna sneller een betaald product, waaronder jouw online cursus, afnemen. Uiteraard schrijf je artikelen die aansluiten bij jouw trainingen. Hierin deel je misschien wel onderdelen van jouw online cursus, al blijft het in een artikel uiteraard wat oppervlakkiger. In de online training, die je in je blog overigens gelijk kunt aanbieden, ga je vervolgens dieper in op de materie. Het schrijven van veel blogs, zorgt dat er meer interessant materiaal op jouw website is te vinden. Met het toepassen van de juiste termen, zullen steeds meer mensen op jouw website terecht komen na het zoeken op deze trefwoorden. En mensen die zoeken op deze trefwoorden, hebben al een interesse in het betreffende onderwerp en zijn dus ook eerder geneigd jouw training aan te schaffen.

 

Wees actief op social media

Social media is here to stay. We kunnen er niet omheen. Door ook een sterke online aanwezigheid op social media te hebben, kun je jouw groep volgers snel en makkelijk uitbreiden. Er is een zee aan mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen YouTube kanaal beginnen waar jij alvast een introductie geeft van de online training, en video’s maakt over onderwerpen omtrent jouw expertise. Ben je meer visueel ingesteld, ga voor Instagram. Op LinkedIn kun je dan weer je informatieve blogs delen met  zakenrelaties.

Drie bewezen technieken voor een betere verkoop van jouw online cursus

Nu het fundament van de online leeromgeving klaar is, kan het echte werk beginnen. Jouw online cursus. Na het doorlopen van de volgende stappen weet jij precies wie jouw ideale klant is en hoe jij deze het beste bereikt. Hoe jij het beste jouw USP (Unique Selling Point, wáárom moet iemand jouw training kopen, en niet die van iemand anders?) overbrengt aan jouw ideale klant en tot slot hoe je zorgt dat jouw training het beste in elkaar zit en hoe jij op die manier kan zorgen dat deze het beste kan worden gevonden. Laten we snel beginnen met de eerste stap.

Stap 1: Het identificeren van jouw ideale klant.

Bij een online training is het belangrijk om te schrijven met het doel van jouw ideale klant in gedachten. Welk probleem hebben zij? Wat los jij voor ze op? Hierbij heb je misschien al een beeld van je doelgroep. Hoe meer je weet van jouw ideale klant, hoe beter je ze kunt bedienen. En daarmee, hoe groter de kans is dat jij jouw product verkoopt. Een ideale klant is die klant die precies datgene wil wat jij aanbiedt op precies de manier waarop jij het aanbiedt. Het helpt om bij het visualiseren van jouw ideale klant, ze een naam te geven. Zodat het een echt persoon voor je wordt. Dus dan wordt jouw ideale klant, Henk. Of Maria. En zo ga je de volgende onderwerpen af (zie afbeelding hieronder) om te bepalen wat Henk’s doelen en waarden zijn, zijn uitdagingen. Zijn leeftijd, beroep en nationaliteit. Wat zijn de bezwaren van Henk? Waarom zou hij de cursus niet afnemen? En tot slot verdere informatie die belangrijk is.

Stap 2: Leg uit wat jouw specifieke USP is. 

Het is belangrijk om jouw USP (Unique Selling Point, uniek verkooppunt in het Nederlands) helder te formuleren. Wat zijn de onderscheidende kenmerken van jouw online training? Waarom moet iemand jouw online training volgen, en niet die van de concurrent? Zorg hierbij dat het echt om unieke kenmerken gaat, dus houdt het niet te algemeen (niet: goedkoper, beter, maar xx jaren werkervaring in yy, persoonlijke ervaring met zz, …). Bij het opschrijven van je USP houd je jouw ideale klant in het achterhoofd. Je wilt immers dat zij zich hiermee aangesproken voelen. Dit komt terug in jouw gehele marketingplan. Dit heeft namelijk niet alleen betrekking op de online training, maar ook op jouw website, de mails die je verstuurt, en jouw landingspagina’s. Erg belangrijk dus om een duidelijke USP te hebben! Schrijf alles op wat in je opkomt wat jou onderscheidend maakt van een eventuele concurrent. Dan kun je daarna alle punten bekijken en zien wat er het meeste uitspringt. Kort, maar krachtig werkt altijd het beste. Ga dus voor die ene zin waar het beste uit blijkt hoe jij de klant helpt. 

Stap 3: Ga voor de beste, meest pakkende titel voor je online training.

Heb jij de titel voor jouw training al gekozen? Ook al lijkt de titel misschien erg voor de hand liggend, sla deze stap vooral niet over. Controleer of jouw titel voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Begin met de kernwoorden. Houd in gedachten wat jouw ideale klant intikt als hij naar jouw training zoekt.
  • Definieer jouw doelgroep.
  • Richt je op de belangrijkste opbrengsten van jouw training; wat levert het de student op?
  • En ook hier geldt weer: houd het kort, maar krachtig.

Hier zijn een aantal handige tools voor. Kijk bijvoorbeeld eens op Google Keyword Planner. Hier kun je een aantal kernwoorden opgeven, en de tool laat vervolgens zien op wat voor termen rondom deze kernwoorden mensen zoal zoeken. Zo kun je gerichter je content schrijven en daardoor beter worden gevonden. Bovendien kan het soms interessante inzichten opleveren, waar je zelf niet aan had gedacht. Op deze manier schrijf jij de perfecte titel waarmee jouw training niet alleen interessanter wordt om aan te kopen, maar ook beter wordt gevonden.

 

Als jij alle bovenstaande stappen hebt doorlopen (en soms belangrijker nog: blijven volhouden!), dan is het aantrekken van klanten voor jouw online training slechts een kwestie van tijd! Wat zijn jouw ervaringen met het verkopen van een online cursus? Wat werkt goed voor jou? En wat werkte minder? Laat het ons weten in de comments!

Overtuigd, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Vul gratis het inschrijfformulier in en dan kijken we samen naar de beste mogelijkheden en kansen voor jou.

Meld je gratis aan en ontvang onze kennis artikelen in de mail.

Aanmelden is gratis en afmelden is op elk moment mogelijk. Wij beloven je dat we vertrouwelijk met je gegevens omgaan en we hebben een hekel aan spam!

Wachtlijst DIY Training

Meld je nu aan voor de wachtlijst en ontvang een speciale vroege vogel korting t.w.v. 5%.

Yes! Je staat op de wachtlijst.

WachtlijstJe eerste E-learning programma

Meld je nu aan voor de wachtlijst en ontvang een speciale vroege vogel korting t.w.v. 5%.

Yes! Je staat op de wachtlijst.

Wachtlijst Learndash Expert

Meld je nu aan voor de wachtlijst en ontvang een speciale vroege vogel korting t.w.v. 5%.

Yes! Je staat op de wachtlijst.

Pin It on Pinterest

[]